Wij zijn een klein, hecht team, bestaand uit drie mondhygiënisten en een secretaresse/praktijkassistente, dat in overleg met tandartsen uit de regio sinds 1996 onze expertise op parodontaal gebied aanbiedt. Tandartsen vinden het vaak prettig om bepaalde behandelingen aan ons uit te besteden die binnen de eigen praktijk te veel tijd vergen en eigenlijk uitgevoerd door een tandarts te kostbaar zijn voor de patiënt. Bovendien zijn wij door onze Hbo-opleiding gespecialiseerd in parodontale behandelingen.
De mondhygiënist met voldoende ervaring en know how kan goed inzetbaar zijn voor preventieve en curatieve taken. Patiënten met meer complexe parodontale aandoeningen zal de tandarts verwijzen naar de parodontoloog. Dit is een tandarts-specialist die de volledige parodontale zorg op zich kan nemen. In de meeste gevallen komen patienten onze praktijk binnen op verwijzing van de tandarts. De tandarts heeft vaak al bij het Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) een DPSI-score vastgesteld.
Wat is de DPSI -score?
De DPSI -score is niet meer dan een cijfer voor de conditie van uw tandvlees. Deze score die bestaat uit een aantal steeksproefsgewijze metingen door uw tandarts tijdens het PMO, bepaalt dan ook of het nodig is om u te verwijzen naar Prevident of naar een praktijk voor parodontologie. Hieronder volgt een overzicht van de scores:
1.Cijfer 0: Uw tandvlees is gezond, er is niets aan de hand
2.Cijfer 1: Uw tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt bij meten. We hebben te maken met gingivitis ontstoken tandvlees op dit moment.
3.3.Cijfer 2: Naast gingivitis is ook tandsteen aangetroffen.
4.4.Cijfer 3-: De gingivitis heeft zich uitgebreid naar het bovenste deel van het kaakbot
5.5.Cijfer 3+: Er is sprake van gevorderde parodontitis met botafbraak waarbij ook de wortel gedeeltelijk bloot ligt. Het tandvlees is teruggetrokken.
6.6.Cijfer 4: De parodontitis heeft zich uitgebreid richting de wortelpunt. Er is botverlies waardoor uw tanden en kiezen op den duur los kunnen gaan staan.
Aan de hand van de DPSI-score zult u worden verwezen voor de aandoening van uw tandvlees of kunt u uw tandarts of onze praktijk consulteren.
De mondhygiënist bij Prevident
Een mondhygiënist heeft de HBO-opleiding Mondzorgkunde of Mondhygiëne afgerond. Voorheen duurde deze opleiding twee of drie jaar, tegenwoordig duurt deze opleiding vier jaar. Het beroep is geregeld in de Wet op Beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Mondhygiënist is een beschermde titel die alleen gevoerd mag worden door personen met een HBO-diploma Mondzorgkunde of Mondhygiëne.
Alle mondhygiënisten bij prevident werken volgens het protocol van de NVVP Nederlandse Vereniging voor Parodontologie. Dit is een landelijke richtlijn voor behandeling van mensen met tandvleesaandoeningen. Wij behandelen en of adviseren daarin. Mensen met uitgebreidere problematiek verwijzen wij terug naar de eigen tandarts of de parodontoloog; dit is een tandartsspecialist.
Meestal worden patienten verwezen na indicatiestelling door de eigen tandarts, maar ook steeds vaker zien we dat mensen op eigen verzoek een check willen laten maken.
Problemen kunnen zich uiten in bloedend tandvlees, klachten van vieze smaak of slechte adem of reeds losstaande tanden en kiezen. Ook wanneer u geen klachten heeft van bloedend tandvlees kunt u een eerste consult aanvragen. Niet alle tandvleesproblemen worden namelijk altijd door de patiënt zelf opgemerkt.
Een tandvleesprobleem is een chronische aandoening die mits op tijd opgespoord goed te behandelen is. De mondhygiënist richt zich met name op preventie met als doel tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Voor een uitgebreid overzicht van de taken van de mondhygiënist verwijzen wij u naar de website van de NMT: www.NMT.nl.
De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn: het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen) het voorkomen van tandvleesaandoeningen Daarnaast voert de mondhygiënist behandelingen…
2. Initiële parodontale behandeling De behandeling omvat: Het geven van instructie mondhygiëne en het daarin begeleiden van de patiënt. Het verwijderen van alle plak en…
3. Tussentijdse beoordeling De tussentijdse beoordeling wordt zonodig toegepast en omvat: Het globaal beoordelen van het bereikte resultaat van: - Gebitsreiniging - Mondhygiënische zelfzorg Aanvullende instructie indien…